Από τους αρχαιότατους χρόνους το ρύζι ήταν μια οπό της πιο διαδεδομένες τροφές του ανθρώπου. Και σήμερα ακόμη αποτελεί τη βάση της διατροφής του μισού πληθυσμού της γης. Πατρίδα του είναι η Κίνα και οι ’Ινδίες, απ' όπου μετά διεδόθη σε πολλές άλλες χώρες. Στην Ελλάδα το ρύζι καλλιεργείτο οπό πολύ παλιά, αλλά σε μικρή κλίμακα. Μετά, όμως, το Β' παγκόσμιο πόλεμο, άρχισε να καλλιεργείτε συστηματικώς σε ορισμένες περιοχές που ευνοούν την ανάπτυξη του. Η παγκόσμια ετήσια παραγωγή του, πλησιάζει τα 830 έκ. τόννους περίπου.
Το ρύζι χρησιμοποιείται είτε αυτούσιο, είτε με τη μορφή του ρυζάλευρου μπορεί ν’ αντικαταστήσει το ψωμί και είναι πιο εύπεπτο άπ’ αυτό. Το ρύζι είναι πολύ θρεπτική και υγιεινή τροφή. Είναι πλούσιο σε άμυλο, καθώς επίσης περιέχει λευκώματα και την πολύτιμη βιταμίνη Β1. Όμως, τα δυο αυτά πολύτιμα συστατικά του βρίσκονται κοντά ατή φλύδα και με την αποφλοίωση αφαιρούνται, γι’ αυτό η αντικατάστασής του αναποφλοίωτου ρυζιού με αποφλοιωμένο, υπήρξε η αιτία να εμφανισθεί η ασθένεια μπέρι-μπέρι στους λαούς πού είχαν σαν βάση της διατροφής τους το ρύζι. Είναι πολύ ωφέλιμη τροφή και προ παντός για τα παιδιά, τους ηλικιωμένους κι’ όσους υποφέρουν από στομαχικές και εντερικές ανωμαλίες. Το ρύζι παρασκευάζεται με πολλούς τρόπους, είτε μόνο του (π.χ. πιλάφι), είτε σαν συμπλήρωμα με άλλα τρόφιμα (π.χ. κρέας). Ο ενδεδειγμένος τρόπος παρασκευής του μας δίνει ένα νόστιμο και θρεπτικό φαγητό.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου