Σπανακόρυζο




2
κιλά σπανάκι

1
φλιτζάνι τσαγιού ρύζι

1
φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο

1
κουταλιά τοματοπελτέ

1
κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο



αλάτι, πιπέρι, ανάλογο νερό

   Καθαρίζετε το σπανάκι από τα κίτρινα φύλλα και το πλένετε 2 - 3 φορές σε άφθονο νερό. Το κόβετε στη μέση ή στα 3, αν είναι μακριά τα φύλλα του. Βάζετε το κρεμμύδι με το λάδι να καβουρδιστεί ελαφρά. Ρίχνετε και το σπανάκι και το γυρίζετε μερικές φορές να μαραθεί κι αυτό. Προσθέτετε τον τοματοπελτέ λιωμένο σε 1 φλιτζάνι νερό, αλάτι, πιπέρι και 1 φλιτζάνι νερό ακόμη. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε να βράσει το φαγητό σε μέτρια φωτιά επί 45' λεπτά. Προσθέτετε τότε, αν χρειάζεται, 1 φλιτζάνι νερό ακόμη (το σπανάκι αφήνει νερό με το μαγείρεμα) και αφού πάρει βράση, ρίχνετε το ρύζι, πού έχετε πλύνει μέσα σε τρυπητό κάτω από τη βρύση. Ανακατεύετε στην αρχή με πιρούνι, σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε να βράσει και το ρύζι. Κατεβάζετε από τη φωτιά, πριν ακόμη πιει τελείως το ζουμί του, σκεπάζετε με μια καθαρή πετσέτα την κατσαρόλα και αφήνετε έτσι για 10' λεπτά. Μετά ανακατεύετε το φαγητό και σερβίρετε.

   Σημείωση: Γίνεται και χωρίς τομάτα. Τότε σερβίρετε με λεμόνι.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου