Μελιτζάνες ιμάμ μπαϊλντί




1 1/2
κιλό μελιτζάνες στενόμακρες

3
φλυτζάνια κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες

1
φλιτζάνι ψιλοκομμένος μαϊντανός

2 1/2
φλυτζάνια ελαιόλαδο

3/4
κιλού τομάτες ώριμες

5 - 6
δόντια σκόρδο ψιλοκομμένο

2
κουταλιές τυρί τριμμένο

2
κουταλιές φρυγανιά τριμμένη



αλάτι, πιπέρι

   Κόβετε το μισό κοτσάνι από τις μελιτζάνες και τις καθαρίζετε από τα φύλλα. Με μυτερό μαχαιράκι σχίζετε κάθε μελιτζάνα κατά μήκος, προσέχοντας να μη φτάσει το σκίσιμο μέχρι κάτω. Αλατίζετε το άνοιγμα και ρίχνετε τις μελιτζάνες σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό. Τις αφήνετε μέσα στο νερό 15' λεπτά, τις στραγγίζετε, τις ξεπλένεται με καθαρό νερό και τις σκουπίζετε. Τις τηγανίζετε σε μπόλικο ελαιόλαδο και τις τοποθετείτε μια - μια σε ταψάκι, σε σειρές. Στο λάδι του τηγανιού ρίχνετε τα κρεμμύδια να ξανθίσουν. Προσθέτετε το σκόρδο και τις τομάτες, περασμένες από τρυπητό. Ρίχνετε το μαϊντανό και λίγο αλατοπίπερο. Αφήνετε να βράσουν επί 20' λεπτά περίπου και να πιουν το ζουμί τους. Κατεβάζετε από τη φωτιά και με ένα κουταλάκι γεμίζετε τις μελιτζάνες στο μέρος του ανοίγματος. Πασπαλίζετε με λίγο τριμμένο τυρί και λίγη φρυγανιά τριμμένη και ραντίζετε με λίγο λάδι. Τις βάζετε στο φούρνο να ψηθούν επί 30' λεπτά.

   Σημείωση : Το φαγητό αυτό μπορεί να ψηθεί και στη φωτιά. Αφού γεμίσετε τις μελιτζάνες, τις βάζετε σε φαρδιά κατσαρόλα και προσθέτετε λίγο λάδι (2 - 3 κουταλιές) και 1 φλιτζάνι νερό. Αφήνετε το φαγητό να ψηθεί σε σιγανή φωτιά επί 45' λεπτά περίπου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου