![]() |
Με τις αγκινάρες γίνονται πολλά και νόστιμα φαγητά, γι’ αυτό και χρησιμοποιούνται πάρα πολύ στην Ελληνική κουζίνα. Πρέπει όμως να διατηρούνται στο μαγείρεμα λευκές και να μη μαυρίζουν, γιατί τότε καταστρέφεται ή εμφάνιση του φαγητού. Αυτό θα το πετύχετε, αν προσέξετε στο καθάρισμα. Πρώτα - πρώτα καθαρίζετε την αγκινάρα από τα μικρά φύλλα που βρίσκονται πάνω στο κοτσάνι. Κατόπιν κόβετε το κοτσάνι, αφήνοντας λίγο πάνω στην αγκινάρα (περίπου 2 δάχτυλα). Αφαιρείτε τα εξωτερικά σκληρά φύλλα της αγκινάρας και όταν φτάσετε στα τρυφερά, τα κόβετε στη μέση με ένα μυτερό μαχαιράκι. Αν οι αγκινάρες είναι μεγάλες, θα κόψετε κάθε μια στα δύο και με κουταλάκι, θα αφαιρέσετε τα χνούδια της. Πριν την κόψετε, θα καθαρίσετε το κοτσάνι από τη φλούδα του. Θα κόψετε ένα λεμόνι στη μέση και με το μισό κομμάτι θα τρίψετε όλη την επιφάνεια της αγκινάρας καλά. Θα τη ρίξετε αμέσως σε κατσαρόλα με νερό, μέσα στο όποιο έχετε στρίψει μισό λεμόνι και έχετε ρίξει και λίγο αλάτι. Αν οι αγκινάρες είναι μικρές, θα τις καθαρίσετε και θα τις αφήσετε ολόκληρες. Για ορισμένα φαγητά (π.χ. αγκινάρες γεμιστές), πρέπει να κοπεί το κοτσάνι από τη ρίζα του. Όταν πρόκειται να μαγειρευτούν οι αγκινάρες, θα τις ξεπλύνετε σε καθαρό νερό και θα τις ρίξετε αμέσως στην κατσαρόλα. Πάντα πρέπει να βράζουν μέσα σε νερό, στο όποιο θα έχετε στύψει και λεμόνι, σκεπασμένες καλά, για να μην έρχονται σ’ επαφή με τον αέρα και μαυρίζουν. Γι’ αυτό, πριν τις σκεπάστε με το καπάκι της κατσαρόλας, καλό είναι να χρησιμοποιείτε ένα λαδόχαρτο, πού θα τοποθετήσετε πάνω στις αγκινάρες. Έτσι, θα πετύχετε ένα φαγητό κατάλευκο, που παράλληλα με την ωραία του γεύση, θα έχει και θαυμάσια εμφάνιση.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου