Αστακός με λαδολέμονο

   Οι φρέσκοι αστακοί (οι ζωντανοί) έχουν την ουρά τους διπλωμένη. Για να μη σας προκαλέσουν εγκαύματα κατά το βράσιμο (γιατί χτυπούν την ουρά τους και μπορεί να πεταχτεί βραστό νερό), τη δένετε πάνω στο κορμί τους με ένα σπάγκο. Βάζετε σε βαθιά κατσαρόλα ανάλογο νερό (να σκεπάζει τον αστακό), με λίγο χοντρό αλάτι και αφού πάρει βράση, ρίχνετε τον αστακό, σκεπάζετε την κατσαρόλα και τον αφήνετε να βράσει 15 - 20 λεπτά, αν είναι πολύ μικρός, 30 - 35 λεπτά, αν είναι μέτριος και 40 - 45, αν είναι μεγάλος. Αφού βράσει, τον κατεβάζετε από τη φωτιά και όταν μισοκρυώσει, τον απλώνετε στο πάγκο της κουζίνας ή πιατέλα, αφού κόψετε το σπάγκο, που τον έχετε δέσει. Τον αφήνετε να κρυώσει τελείως και κατόπιν τον καθαρίζετε ως εξής: Κόβετε τα μικρά πόδια, τα σπάζεται και βγάζετε από μέσα το ψαχνό. Το ίδιο κάνετε και για τα μεγάλα πόδια. Χωρίζετε το κεφάλι από την ουρά, δηλαδή το μέρος πού περιέχει το ψαχνό, χαράζεται κατά μήκος την ουρά από το πάνω μέρος και αφαιρείτε το κρέας, που κόβετε σε λεπτές φέτες. Αφαιρείτε το κρέας και από το κεφάλι και το τοποθετείτε μαζί με το άλλο σε πιατέλα. Χτυπάτε 1/2 φλιτζάνι λάδι με 1/3 τού φλιτζανιού λεμόνι, προσθέτετε, αν θέλετε, και ένα κουταλάκι μουστάρδα σκόνη και περιλούζεται τον αστακό. Τον πασπαλίζετε με μαϊντανό ψιλοκομμένο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου