Τα αυγά των πουλιών και των ψαριών είναι εξαιρετική τροφή και πλούσια σε θρεπτικές ουσίες. Όταν, όμως, μιλάμε για αυγά, εννοούμε συνήθως τα αυγά τής κότας.
Το αυγό αποτελείτε από το φλοιό (κέλυφος), το ασπράδι και τον κρόκο. Ο φλοιός είναι σχηματισμένος από μια ασβεστώδη ουσία, καλύπτει το 12% περίπου του όλου βάρους του αυγού και από τους πόρους του μπορούν να εισέρχονται ο αέρας, το νερό και οι οσμές. Το «ασπράδι» είναι ένα παχύρρευστο υγρό, διαφανές, πλούσιο σε νερό και μπορεί να θεωρηθεί σαν μια διάλυση λευκωμάτων με ορισμένες ορυκτές ουσίες. Διαλύεται στο νερό που δέν είναι ζεσταμένο και πήζει σε θερμοκρασία 70° C. Το ασπράδι καλύπτει το 58% τού συνολικού βάρους τού αυγού. Τέλος, ό κρόκος τού αυγού είναι μια μαλακή, αδιαφανής και κίτρινη μάζα, πού πήζει με τη θερμότητα. Ο κρόκος είναι πλούσιος σε λευκώματα, λίπη, καθώς επίσης περιέχει βιταμίνες κλπ. Η σύνθεση τού αυγού ποικίλει ανάλογα με τη ράτσα των πουλερικών και την τροφή που δίνουμε στις κότες. Το καλύτερα αυγά προέρχονται οπό κότες πού ζούνε ελεύθερα στο ύπαιθρο και τρέφονται με σπόρους και πρασινάδα. Σε περίπτωση πού οι κότες τρέφονται με πολλά έντομα, με τεχνητές τροφές (ιχθυάλευρο κλπ.), τότε τα αυγά έχουν μια δυσάρεστη γεύση και δέν ενδείκνυνται γιο τροφή των παιδιών. Ό κρόκος τού αυγού καλύπτει το 30% του ολικού του βάρους και είναι πλουσιότατος σε θρεπτικές ουσίες. Σ’ ένα αυγό, π.χ., πού ζυγίζει ό κρόκος 18 γραμ. και το ασπράδι 35 γραμ., ο κρόκος έχει 6 φορές περισσότερες θερμίδες οπό το ασπράδι, παρότι το βάρος του είναι περίπου το ήμισυ.
Τα αυγά τρώγονται και ωμά και θεωρούνται,μάλιστα,ότι έτσι είναι πιο θρεπτικά και πιο ανεκτά στο στομάχι. Εκτός αυτού, υπάρχει μια ολόκληρη σειρά οπό συνταγές σχετικά με τους πολυποίκιλους τρόπους παρασκευής τους.
Τα αυγά πρέπει να είναι φρέσκα, για να φαγωθούν χωρίς κινδύνους και αναλόγως να ωφελήσουν. Αυτό μπορούμε να το διαπιστώσουμε, εάν τα εξετάσουμε στο φως. Τα φρέσκα αυγά φαίνονται διαυγή, χωρίς κηλίδες και ραβδώσεις. Μία ένδειξη επίσης είναι και η φούσκα αέρα, πού έχει μέσα του το αυγό. Όσο πιο μεγάλη είναι, τόσο πιο παλιό είναι το αυγό, γιατί, λόγω τού ότι το κέλυφος είναι πορώδες, εξατμίζεται το νερό τού αυγού και ή φούσκα μεγαλώνει. Εύκολα, επίσης, μπορούμε να διαπιστώσουμε, εάν τα αυγά είναι φρέσκα ή όχι, εάν τα βάλουμε σ’ ένα δοχείο με νερό, που περιέχει 12% θαλασσινό αλάτι. Εάν το αυγό είναι φρέσκο και συνεπώς βαρύτερο, τότε θα πάει στον πάτο τού δοχείου, εάν είναι ολίγων ήμερων, θα αιωρείται στο νερό και εάν είναι πολλών ήμερων ή χαλασμένο, θα επιπλέει στην επιφάνεια.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου