συστατικά:
1 1/2 | κιλό αλεύρι | |
2 | κουταλιές σούπας μαγιά μπύρας ή δύο φακελάκια ξηρή μαγιά | |
1 | φλιτζάνι βούτυρο γάλακτος | |
1 1/2 | φλιτζάνι ζάχαρη | |
6 | αυγά | |
1 | κουταλιά γεμάτη ξύσμα πορτοκαλιού | |
1 | κουταλιά κοφτή μαχλέπι ή γλυκάνισο | |
1 | φλιτζάνι γάλα | |
1 | κουταλάκι κοφτό αλάτι |
οδηγίες:
- Ζεσταίνετε το γάλα να γίνει χλιαρό και μέσα σ’ αυτό λιώνετε με τα δάχτυλά σας τη μαγιά.
- Προσθέτετε 1/2 φλιτζάνι αλεύρι και ανακατεύετε να γίνει ένας πηχτός χυλός. Το σκεπάζετε μ’ ένα λαδόχαρτο ή μεμβράνη και το τυλίγεται με μια κουβέρτα να φουσκώσει αν ο φούρνος σας δεν διαθέτει βαθμίδα φουσκωματος ζύμης (μπορείτε να βάλετε το φούρνο αντί αυτού στους 40 βαθμούς Κελσίου). Στο μεταξύ βάζετε σε μια λεκάνη το αλεύρι με το αλάτι, λιώνετε το βούτυρο και το ρίχνετε.
- Βράζετε το μαχλέπι ή το γλυκάνισο σε λίγο νερό, το σουρώνετε και ρίχνετε ένα φλιτζάνι τού καφέ. Προσθέτετε τα αυγά, τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού και το φουσκωμένο χυλό με τη μαγιά και ζυμώνετε να ενωθούν όλα τα υλικά και να γίνει μια ζύμη μαλακή.
- Σκεπάζετε τη λεκάνη με λαδόχαρτο ή μεμβράνη και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία φουσκωματος, ώστε να διπλασιαστεί.
- Την ξαναζυμώνεται, κόβετε κομμάτια και πλάθεται τα τσουρέκια στρογγυλά, κοτσίδες ή σε διάφορα σχέδια. Τα τοποθετείτε σε ελαφρά βουτυρωμένη λαμαρίνα, σκεπάζετε και αφήνετε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν.
- Αλείφεται με ασπράδι αυγού την επιφάνεια (για να πάρει χρώμα) και πασπαλίζετε, αν θέλετε, με ζάχαρη και ασπρισμένα αμύγδαλα.
- Ψήνετε σε μέτριο φούρνο (περίπου 160 με 170 βαθμούς Κελσίου) για περίπου 30 λεπτά.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου