Αστακός με πιλάφι

  Οι φρέσκοι αστακοί (οι ζωντανοί) έχουν την ουρά τους διπλωμένη. Για να μη σας προκαλέσουν εγκαύματα κατά το βράσιμο (γιατί χτυπούν την ουρά τους και μπορεί να πεταχτεί βραστό νερό), τη δένετε πάνω στο κορμί τους με ένα σπάγκο. Βάζετε σε βαθιά κατσαρόλα ανάλογο νερό (να σκεπάζει τον αστακό), με λίγο χοντρό αλάτι και αφού πάρει βράση, ρίχνετε τον αστακό, σκεπάζετε την κατσαρόλα και τον αφήνετε να βράσει 15' - 20' λεπτά, αν είναι πολύ μικρός, 30' - 35' λεπτά, αν είναι μέτριος και 40' - 45 λεπτά', αν είναι μεγάλος. Αφού βράσει, τον κατεβάζετε από τη φωτιά και όταν μισοκρυώσει, τον απλώνετε στο πάγκο της κουζίνας ή πιατέλα, αφού κόψετε το σπάγκο, που τον έχετε δέσει. Τον αφήνετε να κρυώσει τελείως και κατόπιν τον καθαρίζετε ως εξής: Κόβετε τα μικρά πόδια, τα σπάζεται και βγάζετε από μέσα το ψαχνό. Το ίδιο κάνετε και για τα μεγάλα πόδια. Χωρίζετε το κεφάλι από την ουρά, δηλαδή το μέρος πού περιέχει το ψαχνό, χαράζεται κατά μήκος την ουρά από το πάνω μέρος και αφαιρείτε το κρέας.. Αφαιρείτε το κρέας και από το κεφάλι και κόβετε όλα τα ψαχνά σε κομματάκια (όχι πολύ μικρά). Βάζετε σε κατσαρόλα 1 - 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο (η ποσότητα θα εξαρτηθεί από την ποσότητα των ψαχνών) με ένα μέτριο κρεμμύδι να καβουρδιστεί, προσθέτετε 3/4 κιλού ώριμες ντομάτες (περασμένες από τρυπητό) και αφού πάρουν βράση, ρίχνετε τα κομμάτια του αστακού. Σουρώνετε στο μεταξύ το ζουμί όπου έβρασε ο αστακός και προσθέτετε τόσο όσο θα χρειαστεί για να γίνει το πιλάφι (αναλογία 2 1/2 φλυτζάνια ζωμό, 1 ρύζι). Μόλις πάρει βράση, ρίχνετε το ρύζι, που έχετε πλύνει μέσα σε τρυπητό κάτω από τη βρύση, το ανακατεύετε στην αρχή με πιρούνι και αφού αρχίσει να βράζει, σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράζει. Μόλις ετοιμαστεί, το κατεβάζετε από τη φωτιά το σκεπάζετε επί 5' λεπτά με καθαρή, πετσέτα και το σερβίρετε.

2 σχόλια: