Τα ζυμαρικά καλύπτουν ένα μεγάλο τομέα της διατροφής του ανθρώπου. Υπάρχουν πολλά είδη ζυμαρικών, όπως π.χ. μακαρόνια (ψιλά και χονδρά), φιδές, καθώς και διάφορα άλλα είδη για σούπες και γιουβέτσι, όπως το κριθαράκι κ.α. Συνήθως παρασκευάζονται από σκληρό αλεύρι, νερό καί αλάτι χωρίς την προσθήκη ζύμης (μαγιάς) και ξηραίνονται στον αέρα η σε ειδικούς ξηραντικούς θαλάμους. Ορισμένα ζυμαρικά γίνονται με γάλα και αύγά (χυλοπίτες, τραχανάς κ.α.). Τά ζυμαρικά είναι πλούσια σέ άμυλο καί λευκώμοπα καί είναι έύπεπτα καί πολύ θρεπτικά καί ίδιατέρως αυτά πού περιέχουν γάλα καί αυγά. Οι παχυντικές Ιδιότητες των ζυμαρικών ειναι πολύ μεγάλες, γι’ αυτό δέν πρέπει να τρώγωνται άπό τα άτομα, τά όποια θέλουν νά άποφύγουν τήν πάχυνσι. Τά ζυμαρικά πρέπει νά βράζωνται σε άφθονο άλατισμενο νερό, στο όποιο τά ρίχνουμε, όταν βράση. Ο βρασμός τους διαρκεΐ 10 - 20' λεπτά. Μέ το βρασμό ό δγκος των ζυμαρικών διπλασιάζεται η άκόμη και τριπλασιάζεται, άν ή ποιότης τους είναι έξαιρετικά καλή. Σερβίρονται συνήθως με τριμμένο τυρί καί τά περιχύνουν μέ καυτό βούτυρο ή λάδι, καθώς καί μέ διάφορες σάλτσες, κιμά κλπ.








0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου