Αρακάς λαδερός




2
κιλά περίπου αρακάς ή 1/2 περίπου καθαρισμένο

3/4
φλιτζανιού ελαιόλαδο

3/4
κιλού τομάτες ώριμες ή 1 κουταλιά τοματοπελτέ

3 - 4
κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα

3
κουταλιές ψιλοκομμένος άνηθος



αλάτι, πιπέρι, ανάλογο νερό

   Ξεφλουδίζετε τον αρακά, τον πλένετε καλά και τον στραγγίζετε σε τρυπητό. Καθαρίζετε τα κρεμμυδάκια και κόβετε τα άσπρα τμήματα σε λεπτά φετάκια και τα πράσινα σε μεγαλύτερα κομματάκια. Τα βάζετε με το ελαιόλαδο να μαραθούν. Ρίχνετε και τον αρακά και τον γυρίζετε 2 - 3 φορές να καβουρδιστεί ελαφρά. Προσθέτετε τις τομάτες περασμένες από τρυπητό ή τον τοματοπελτέ λιωμένο σε δυο φλιτζάνια ζεστό νερό, τον άνηθο, αλάτι, πιπέρι. Ρίχνετε λίγο νερό ακόμη (να μισοσκεπάζει τον αρακά), σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε να βράσει σε μέτρια φωτιά και να μείνει μόνο με το λάδι του.


   Σημείωση 1η : Με τον ίδιο τρόπο γίνεται και με βούτυρο ή μαργαρίνη. Θα αντικαταστήσετε το ελαιόλαδο με ένα φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο ή μαργαρίνη και θα συνεχίσετε όπως και πιο πάνω.

   Σημείωση 2η: Γίνεται και χωρίς τομάτα. Στην περίπτωση αυτή, αφού καβουρδιστεί, θα προσθέσετε τόσο ζεστό νερό, όσο χρειάζεται για να μισοσκεπαστεί ο αρακάς. θα συνεχίσετε όπως και πιο πάνω.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου