συστατικά:
1 1/2 | κιλό αλεύρι | |
3 | κουταλιές σούπας μαγιά μπάρας ή 3 φακελάκια ξηρή | |
5 | αυγά | |
1 1/2 | φλιτζάνι βούτυρο γάλακτος | |
1 1/2 | φλιτζάνι ζάχαρη | |
1 | φλιτζάνι γάλα | |
1 | κουταλιά της σούπας ξύσμα λεμονιού | |
1 | κουταλάκι κοφτό αλάτι | |
1 | κουταλιά κοφτή μαχλέπι | |
αυγά κόκκινα |
οδηγίες:
- Βράζετε το μαχλέπι σε λίγο νερό, το σουρώνετε και μετράτε ένα φλυτζανάκι τού καφέ.
- Σε χλιαρό γάλα, λιώνετε με τα δάχτυλα τη μαγιά, προσθέτετε 1/2 φλιτζάνι αλεύρι και κάνετε ένα χυλό. Βάζετε τη λεκανίτσα σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει το περιεχόμενό της.
- Αφού φουσκώσει, σε μία λεκάνη βάζετε το αλεύρι κοσκινισμένο με το αλάτι και το ξύσμα τού λεμονιού. Κάνετε μια γουβίτσα στο κέντρο και ρίχνετε το βούτυρο, τα αυγά, τη ζάχαρη, το ζωμό από το μαχλέπι και το χυλό. Ζυμώνετε καλά να γίνουν μια μαλακή ζύμη.
- Σκεπάζετε τη λεκάνη με λαδόχαρτο ή μεμβράνη και το τυλίγεται με μια κουβέρτα να φουσκώσει αν ο φούρνος σας δεν διαθέτει βαθμίδα φουσκωματος ζύμης (μπορείτε να βάλετε το φούρνο αντί αυτού στους 40 βαθμούς Κελσίου) μέχρι να φουσκώσει η ζύμη.
- Την ξαναζυμώνεται, παίρνετε κομμάτια ζύμης και πλάθεται μικρά τσουρέκια σε διάφορα σχήματα. Καρφώνετε πάνω σε κάθε τσουρέκι από ένα κόκκινο αυγό και τα τοποθετείτε σε βουτυρωμένη λαμαρίνα, σκεπάζετε και αφήνετε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν.
- Αλείφεται με απράδι αυγού και ψήνετε σε μέτριο φούρνο (περίπου 160 με 170 βαθμούς Κελσίου) επί 30 λεπτά.
Σημείωση: Το γάλα, όπου θα λιώσετε τη μαγιά, πρέπει να είναι χλιαρό (25 με 30 βαθμούς Κελσίου) και όχι καυτό, γιατί τότε δέ θα φουσκώσουν τα τσουρέκια.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου