5 | σκελίδες σκόρδου | ||
150 | γραμμάρια πατάτες | ||
10 | αμύγδαλα | ||
2 | κουταλιές τού γλυκού ξίδι | ||
1 | ποτήρι τού νερού λάδι. |
Με αυτά τα υλικά μπορούμε να φτιάξουμε τη σκορδαλιά, πού είναι τόσο γνωστή και διαδομένη. Πρώτα απ’ όλα βράζουμε τις πατάτες και φροντίζουμε να είναι ζεστές. Αφού ξεφλουδίσουμε τα αμύγδαλα και καθαρίσουμε το σκόρδο, τότε και τα δύο τα κοπανάμε στο γουδί, το όποιο πρέπει να είναι ξύλινο ή μαρμάρινο και όχι από μέταλλο. Μετά ρίχνουμε το αλάτι και το πιπέρι και σε συνέχεια τις πατάτες. Αφού τις αποφλοιώσουμε καλά κι αυτές, τις κοπανίζουμε μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα, οπότε ρίχνουμε το ξίδι και ανακατεύουμε για λίγα λεπτά. Ύστερα από αυτή τη διαδικασία αδειάζουμε το μείγμα σε μια λεκάνη πήλινη ή γυάλινη και ρίχνουμε το λάδι σταγόνα - σταγόνα στην αρχή και μετά κουταλιά - κουταλιά, χτυπώντας μέχρι να δέσει, οπότε η σκορδαλιά είναι έτοιμη. Συνήθως σερβίρεται με παντζάρια, γαλέο τηγανητό και διάφορα άλλα φαγητά.
Η σκορδαλιά μπορεί και αυτή επίσης να παρασκευασθεί σε διάφορες ποικιλίες ανάλογα με τις αναλογίες των υλικών ή ακόμα και με τα είδη. Μπορεί π.χ. αντί ξίδι να βάλουμε λεμόνι, η αντί για πατάτες μια φέτα ψωμί ψίχα κλπ.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου