Σουπιές γιαχνί



1 1/4
κιλού σουπιές

1
κιλό κρεμμύδια

2
φλυτζάνια λάδι

2
ποτηράκια κρασί λευκό

1
φλιτζάνι ψιλοκομμένος μαϊντανός



αλάτι, πιπέρι

   Βάζετε τις σουπιές σε λεκάνη και τις πλένετε σε πολύ νερό. Τις καθαρίζετε, δηλαδή, βγάζετε το κόκαλο, πετάτε τα εντόσθια, αλλά κρατάτε τις θήκες με το μελάνι. Με μυτερό μαχαιράκι τρυπάτε στο μέρος των ματιών, βγάζετε και πετάτε τα μάτια. Αφαιρείτε τα πλοκάμια και τα κόβετε σε 3 - 4 κομμάτια. Την κουκούλα την καθαρίζετε από το δέρμα (πού βγαίνει εύκολα αν το τραβήξετε) και μένει ολόλευκη. Την κόβετε τότε σε λεπτές λουρίδες πλάτους ενός δαχτύλου. Βάζετε στην κατσαρόλα το λάδι να κάψει, ρίχνετε τα κρεμμύδια (πλυμένα και κομμένα σε φέτες) να ξανθίσουν, κατόπιν τις σουπιές να καβουρδίσουν και αυτές. Τις σβήνετε με το κρασί (το ρίχνετε λίγο - λίγο να σχηματίζεται ατμός), προσθέτετε 1 - 2 φλυτζάνια νερό, το μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και 2 - 3 θήκες μελάνι. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε το φαγητό να βράσει και να μείνει μόνο με το λάδι του και μια πηχτή σάλτσα από κρεμμύδια λιωμένα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου