1 1/2 | κιλό αρακάς ή 1/2 κιλό καθαρισμένο | ||
6 | αγκινάρες μέτριες | ||
1 | φλιτζάνι ελαιόλαδο | ||
4 - 5 | κρεμμυδάκια φρέσκα κομμένα σε λεπτές φέτες | ||
3/4 | κιλού τομάτες ώριμες ή 1 κουταλιά τοματοπελτέ | ||
2 | κουταλιές ψιλοκομμένος άνηθος | ||
1 | λεμόνι | ||
αλάτι, πιπέρι, ανάλογο νερό |
Ξεφλουδίζετε τον αρακά, τον πλένετε και τον στραγγίζετε σε τρυπητό. Καθαρίζετε τις αγκινάρες από τα εξωτερικά τους φύλλα και κόβετε το κοτσάνι τους, ώστε να έχει περίπου 2 δάχτυλα μάκρος. Κόβετε τα τρυφερά φύλλα στη μέση σχεδόν, αφαιρείτε τα χνούδια από το εσωτερικό της αγκινάρες και την τρίβετε καλά με λεμόνι. Ρίχνετε μια - μια αγκινάρα σε αλατισμένο νερό, μέσα στο όποιο έχετε στύψει και μισό λεμόνι. Βάζετε τα κρεμμυδάκια με το λάδι να μαραθούν. Προσθέτετε τις τομάτες περασμένες από τρυπητό ή τον τοματοπελτέ λιωμένο σε 2 φλυτζάνια νερό και αφήνετε να πάρουν βράση. Ρίχνετε τον αρακά. Ξεπλένεται τις αγκινάρες και τις τοποθετείτε πάνω στον αρακά, με τα κοτσάνια τους προς τα πάνω. Ρίχνετε τον άνηθο, 1 φλιτζάνι ζεστό νερό, σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε το φαγητό να βράσει σε μέτρια φωτιά και να μείνει με το λάδι του.
Σημείωση 1η: Μπορεί να γίνουν και χωρίς τομάτα. Θα προσθέσετε σκέτο ζεστό νερό και το χυμό ενός λεμονιού και θα συνεχίσετε όπως και πιο πάνω.
Σημείωση 2η: Το φαγητό γίνεται και με βούτυρο ή μαργαρίνη. Θα αντικαταστήσετε τότε το λάδι με 1 φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο ή μαργαρίνη.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου