Αρακάς με αγκινάρες




1 1/2
κιλό αρακάς ή 1/2 κιλό καθαρισμένο

6
αγκινάρες μέτριες

1
φλιτζάνι ελαιόλαδο

4 - 5
κρεμμυδάκια φρέσκα κομμένα σε λεπτές φέτες

3/4
κιλού τομάτες ώριμες ή 1 κουταλιά τοματοπελτέ

2
κουταλιές ψιλοκομμένος άνηθος

1
λεμόνι



αλάτι, πιπέρι, ανάλογο νερό

   Ξεφλουδίζετε τον αρακά, τον πλένετε και τον στραγγίζετε σε τρυπητό. Καθαρίζετε τις αγκινάρες από τα εξωτερικά τους φύλλα και κόβετε το κοτσάνι τους, ώστε να έχει περίπου 2 δάχτυλα μάκρος. Κόβετε τα τρυφερά φύλλα στη μέση σχεδόν, αφαιρείτε τα χνούδια από το εσωτερικό της αγκινάρες και την τρίβετε καλά με λεμόνι. Ρίχνετε μια - μια αγκινάρα σε αλατισμένο νερό, μέσα στο όποιο έχετε στύψει και μισό λεμόνι. Βάζετε τα κρεμμυδάκια με το λάδι να μαραθούν. Προσθέτετε τις τομάτες περασμένες από τρυπητό ή τον τοματοπελτέ λιωμένο σε 2 φλυτζάνια νερό και αφήνετε να πάρουν βράση. Ρίχνετε τον αρακά. Ξεπλένεται τις αγκινάρες και τις τοποθετείτε πάνω στον αρακά, με τα κοτσάνια τους προς τα πάνω. Ρίχνετε τον άνηθο, 1 φλιτζάνι ζεστό νερό, σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε το φαγητό να βράσει σε μέτρια φωτιά και να μείνει με το λάδι του.

   Σημείωση 1η: Μπορεί να γίνουν και χωρίς τομάτα. Θα προσθέσετε σκέτο ζεστό νερό και το χυμό ενός λεμονιού και θα συνεχίσετε όπως και πιο πάνω.

   Σημείωση 2η: Το φαγητό γίνεται και με βούτυρο ή μαργαρίνη. Θα αντικαταστήσετε τότε το λάδι με 1 φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο ή μαργαρίνη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου